wtorek, 17 maja 2016

Pasztet z zielonej soczewicy







Soczewica to idealne źródło dobrze przyswajalnego białka, a co z tym idzie jest doskonałą alternatywą dla osób na diecie wegańskiej.
W dzisiejszym poście przedstawię szybki przepis na "Pasztet z zielonej soczewicy".

Przepis :

  • 250 gramów suchej zielonej soczewicy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 niewielkie pomidory malinowe
  • 100 gramów mąki kukurydzianej
  • 1 kopiata łyżka lnu mielonego odtłuszczonego 
  • sól himalajska, pieprz, curry, papryka słodka, tymianek
Przygotowanie :
1. Soczewicę moczyć kilka godzin w wodzie z sodą oczyszczoną.
2. Soczewice opłukać kilka razy pod bieżącą wodą.
3. Gotować do miękkości wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
4. Pomidory pozbawić skórki.
5. Ugotowaną soczewicę zmiksować na gładką masę z pomidorami i lnem.
6. Do zmiksowanej masy dodać mąkę i przyprawy.
7. Piec 1,5 godziny w 180 stopniach C.

Smacznego !






2 komentarze:

  1. Czy mąkę kukurydzianą można zastąpić zwykłą pszenną? Ta ostatnia mi zalega i szukam jakiegoś zastosowania dla niej :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie tak ;). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń