Soczewica to idealne źródło dobrze przyswajalnego białka, a co z tym idzie jest doskonałą alternatywą dla osób na diecie wegańskiej.
W dzisiejszym poście przedstawię szybki przepis na "Pasztet z zielonej soczewicy".
Przepis :
- 250 gramów suchej zielonej soczewicy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 3 niewielkie pomidory malinowe
- 100 gramów mąki kukurydzianej
- 1 kopiata łyżka lnu mielonego odtłuszczonego
- sól himalajska, pieprz, curry, papryka słodka, tymianek
Przygotowanie :
1. Soczewicę moczyć kilka godzin w wodzie z sodą oczyszczoną.
2. Soczewice opłukać kilka razy pod bieżącą wodą.
3. Gotować do miękkości wraz z liściem laurowym i zielem angielskim.
4. Pomidory pozbawić skórki.
5. Ugotowaną soczewicę zmiksować na gładką masę z pomidorami i lnem.
6. Do zmiksowanej masy dodać mąkę i przyprawy.
7. Piec 1,5 godziny w 180 stopniach C.
Smacznego !
Czy mąkę kukurydzianą można zastąpić zwykłą pszenną? Ta ostatnia mi zalega i szukam jakiegoś zastosowania dla niej :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Zdecydowanie tak ;). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń