Sezon na jagody można uznać za otwarty !
"Tofurnik Papy Smerfa" to jedno-porcjowe ciasto z tofu z dodatkiem przepysznych jagód.
Owce te są idealnym źródłem wielu witamin, głownie witaminy C.
Jagody polecane są też osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu. Mają silne właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe.
Zdrowy, szybki deser idealny na śniadanie czy też na "mini torcik" dla ukochanej osoby.
Konsystencja ciasta przypomina lekką, delikatną "serową" piankę, pobudzając zarówno strukturą jak i smakiem nasze kubki smakowe.
Przepis :
- kostka tofu (180 gramów)
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 łyżka mąki owsianej
- 1/2 szklanki jagód
- 2 łyżki soku z cytryny
- ulubione słodzidło
- szczypta soli himalajskiej
1, Tofu rozdrobnić, zakwasić sokiem z cytryny.
2. Do stopki blendera wrzucić dokładnie umyte jagody i zmiksować na gładką masę z tofu.
3. Budyń, mąkę, słodzidło i sól połączyć z miksowaną masą i dokładnie wymieszać.
4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Piec w 180 stopniach C przez około 50-55 minut.
6. Schłodzić 1-2 godziny.
Smacznego !
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję
UsuńZachęcam do wypróbowania :)
Czy kolor jest naturalny czy z barwnikiem dodatkowym?
OdpowiedzUsuńW 100 % naturalny :)
UsuńWygląda rewelacyjnie! Muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości formę proponujesz do tego przepisu?
Zapraszam na mój blog: http://vegankaro.blogspot.com/ :)
Moja była niewielka około 10 cm średnicy :)
UsuńChętnie zajrzę na bloga ;)
czy może być inna mąka, niż owsiana ?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak ;)
UsuńA jaka najlepsza?
UsuńNp. sojową, jaglaną, żytnią, nawet pszenna się sprawdzi czy też ziemniaczana :)
UsuńWygląda niesamowicie i smakować musi równie dobrze :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńPisałeś, że zrobiłeś sobie to po treningu. Możesz się podzielić co trenujesz, jakie sporty uprawiasz?
OdpowiedzUsuńBiegam, a w wolnym czasie joga oraz trening siłowy ;)
UsuńOryginalne! Spróbuję zrobić na samą górę masę kokosową, ciasto będzie jeszcze piękniejsze!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mojego sklepu z kawą: strona internetowa.
Bardzo się cieszę , że się podoba. Czekam na foto-relację.
UsuńChętnie odwiedzę stronę :)
Pozdrawiam, Piotrek :)
czy można zamiast jagód użyć borówek?
OdpowiedzUsuńNa przykład truskawki, maliny. Można spróbować również z bananem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Piotrek ! :)