środa, 16 listopada 2016

"Czekoladowy krem z batatów - Batatonutella"



Dzisiejsza propozycja jest dla miłośników nutelli. Moja wersja jest wegańska, bez cukrów i szkodliwych utwardzonych tłuszczów.
Szybka, zdrowa i bardzo smaczna - idealnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek, placuszków, naleśników, chlebków bananowych czy też wyjadania łyżką ze słoika.



Przepis na "Czekoladowy krem z batatów - Batatonutella"
  • 2 upieczone bataty
  • około 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 2 duże łyżki kakao
  • ksylitol (ilość uzależniona od smaku)
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
***Dodatki 
W zależności jaki chcemy otrzymać smak możemy dodać :
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego "Czekoladowo-waniliowa batatonutella"
  • 1-2 łyżki masła orzechowego  "Czekoladowo-orzechowa batatonutella"
  • 1 kopiata łyżka kawy rozpuszczalnej "Czekoladowo-kawowa batatonutella"
  • 2 łyżki mąki kokosowej "Czekoladowo-kokosowa batatonutella"



Przygotowanie :
1. Ugotowaną ciecierzycę, upieczone bataty zmiksować na gładką masę z 1/2 szklanki mleka roślinnego (idealnie sprawdzi się mleko owsiane)
2. Do zmiksowanej masy dodać kakao, ksylitol oraz ulubiony ***dodatek.
3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu "Batatonutella" jest gotowa do spożycia.



Smacznego !


4 komentarze:

  1. Batonutella to genialna alternatywa dla kalorycznej Nutelli ;) muszę koniecznie wypróbować Twój przepis <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam, czekam na recenzję przepisu ! :)
      Pozdrawiam, Piotrek

      Usuń
  2. Jak długo nadaje się do spożycia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie w lodówce może postać 3-4 dni :)

      Usuń