Dzisiejsza propozycja jest dla miłośników nutelli. Moja wersja jest wegańska, bez cukrów i szkodliwych utwardzonych tłuszczów.
Szybka, zdrowa i bardzo smaczna - idealnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek, placuszków, naleśników, chlebków bananowych czy też wyjadania łyżką ze słoika.
Przepis na "Czekoladowy krem z batatów - Batatonutella"
- 2 upieczone bataty
- około 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 2 duże łyżki kakao
- ksylitol (ilość uzależniona od smaku)
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
***Dodatki
W zależności jaki chcemy otrzymać smak możemy dodać :
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego "Czekoladowo-waniliowa batatonutella"
- 1-2 łyżki masła orzechowego "Czekoladowo-orzechowa batatonutella"
- 1 kopiata łyżka kawy rozpuszczalnej "Czekoladowo-kawowa batatonutella"
- 2 łyżki mąki kokosowej "Czekoladowo-kokosowa batatonutella"
Przygotowanie :
1. Ugotowaną ciecierzycę, upieczone bataty zmiksować na gładką masę z 1/2 szklanki mleka roślinnego (idealnie sprawdzi się mleko owsiane)
2. Do zmiksowanej masy dodać kakao, ksylitol oraz ulubiony ***dodatek.
Smacznego !
Batonutella to genialna alternatywa dla kalorycznej Nutelli ;) muszę koniecznie wypróbować Twój przepis <3
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam, czekam na recenzję przepisu ! :)
UsuńPozdrawiam, Piotrek
Jak długo nadaje się do spożycia?
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie w lodówce może postać 3-4 dni :)
Usuń