czwartek, 10 listopada 2016

Soczewicowe rogaliki z batatonutellą



"Soczewicowe rogaliki z batatonutellą" to kolejna propozycja w której wykorzystałem strąk jakim jest soczewicę. Dzięki jej obecności rogaliki zyskują nowy posmak, a krem czekoladowy z batatów dopełnia smak ciastek.
Rogaliki idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy, śniadanie, posiłek do lunch box'a.





Czekoladowy krem z batatów - Batatonutella  :
  • 2 upieczone bataty
  • 2 łyżki kakao
  • ksylitol (ilość uzależniona od smaku)
  • 1/ 2 szklanki mleka roślinnego
  • Przygotowanie :
1.Bataty obrać ze skórki, rozdrobnić widelcem, następnie zmiksować na gładką masę z kakao, mlekiem roślinnym i ksylitolem.

Przepis :
  • 200 gramów suchej czerwonej soczewicy
  • 150 gramów mąki jaglanej
  • 100 gramów mąki owsianej
  • 1 łyżka lnu mielonego odtłuszczonego + 4 łyżki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki mleka owsianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/sody oczyszczonej
  • ulubione słodzidło


Przygotowanie :
1. Soczewicę opłukać kilka razy pod bieżącą wodą, następnie zalać wodą, gotować do miękkości około (10 minut). Po ugotowaniu opłukać wodą.
2. Len połączyć z ciepłą wodą, zmiksować na gładką masę.
3. Ugotowaną soczewicę zmiksować z mlekiem owsianym na gładką masę, dodać mieszankę z lnu, mąki, ekstrakt, sodę i słodzidło.
4. Ciasto wyrobić rękoma, aż będzie odchodzić od rąk. Odstawić na około godzinę do zimnego miejsca.
5. Z ciasta wykrawać trójkąty, posmarować kremem czekoladowym, następnie zwinąć z nich rogale.
6. Piec w 180 stopniach przez około 30-40 minut (w zależności od piekarnika - do momentu aż spodnia strona się zarumieni).

Smacznego !






2 komentarze:

  1. Wyglądają ciekawie... ;)
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo !:)
    Śledzę Twojego bloga na bieżąco :)

    OdpowiedzUsuń