"Soczewicowe rogaliki z batatonutellą" to kolejna propozycja w której wykorzystałem strąk jakim jest soczewicę. Dzięki jej obecności rogaliki zyskują nowy posmak, a krem czekoladowy z batatów dopełnia smak ciastek.
Rogaliki idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy, śniadanie, posiłek do lunch box'a.
Czekoladowy krem z batatów - Batatonutella :
- 2 upieczone bataty
- 2 łyżki kakao
- ksylitol (ilość uzależniona od smaku)
- 1/ 2 szklanki mleka roślinnego
- Przygotowanie :
1.Bataty obrać ze skórki, rozdrobnić widelcem, następnie zmiksować na gładką masę z kakao, mlekiem roślinnym i ksylitolem.
Przepis :- 200 gramów suchej czerwonej soczewicy
- 150 gramów mąki jaglanej
- 100 gramów mąki owsianej
- 1 łyżka lnu mielonego odtłuszczonego + 4 łyżki ciepłej wody
- 1/2 szklanki mleka owsianej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/sody oczyszczonej
- ulubione słodzidło
Przygotowanie :
1. Soczewicę opłukać kilka razy pod bieżącą wodą, następnie zalać wodą, gotować do miękkości około (10 minut). Po ugotowaniu opłukać wodą.
2. Len połączyć z ciepłą wodą, zmiksować na gładką masę.
3. Ugotowaną soczewicę zmiksować z mlekiem owsianym na gładką masę, dodać mieszankę z lnu, mąki, ekstrakt, sodę i słodzidło.
4. Ciasto wyrobić rękoma, aż będzie odchodzić od rąk. Odstawić na około godzinę do zimnego miejsca.
5. Z ciasta wykrawać trójkąty, posmarować kremem czekoladowym, następnie zwinąć z nich rogale.
6. Piec w 180 stopniach przez około 30-40 minut (w zależności od piekarnika - do momentu aż spodnia strona się zarumieni).
Smacznego !
5. Z ciasta wykrawać trójkąty, posmarować kremem czekoladowym, następnie zwinąć z nich rogale.
6. Piec w 180 stopniach przez około 30-40 minut (w zależności od piekarnika - do momentu aż spodnia strona się zarumieni).
Smacznego !
Wyglądają ciekawie... ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com
Dziękuję bardzo !:)
OdpowiedzUsuńŚledzę Twojego bloga na bieżąco :)