środa, 11 stycznia 2017

Keks warzywny

Dzisiejszy post to propozycja obiadowa w formie warzywnego ciasta. Samo przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuję z byt wiele czasu. Szybko, zdrowo i smacznie, a więc zaczynajmy !



Przepis :
  • 200 gramów kaszy gryczanej (zmiksowanej na mąkę)
  • 1 łyżka lnu mielonego odtłuszczonego
  • 30 gramów otrąb żytnich/orkiszowych
  • 200 gramów jogurtu sojowego lub passaty pomidorowej 
  • 200 gramów mrożonej kukurydzy
  • 200 gramów mrożonego groszku
  • 200 gramów mrożonej fasolki szparagowej zielonej 
  • kilka pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 kiszone ogórki
  • pieprz, sól himalajska 
  • bazylia, oregano, majeranek, słodka papryka, słodka papryka wędzona, czosnek granulowany, natka pietruszki



Przygotowanie :
1. Cebule, paprykę, ogórki pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na grubej tarce, pieczarki pokroić w plastry. Fasolkę szparagową wrzucić do wrzątku, gotować 4-5 minut.
2. Mąkę gryczaną połączyć z lnem, otrębami dodać jogurt sojowy, dokładnie wymieszać z przyprawami i resztą składników.
3. Keksówke wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 30-40 minut.
4. Podawać z mix'em świeżych sałat oraz sosem "serowo-musztardowym" z przepisu
http://gotujacyvegepiotrek.blogspot.com/2016/12/saatka-last-minute-z-sosem-serowo.html .



Smacznego !



6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, zachęcam do wypróbowania.
      Pozdrawiam Piotrek !

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tak :)
      Ja używam lnu mielonego odtłuszczonego

      Usuń
  3. Wygląda wspaniale ale nie jestem fanką kaszy gryczanej. Myslisz, że mogło by się udać z jaglaną?

    OdpowiedzUsuń