Dzisiejszy post to propozycja obiadowa w formie warzywnego ciasta. Samo przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuję z byt wiele czasu. Szybko, zdrowo i smacznie, a więc zaczynajmy !
Przepis :
Przepis :
- 200 gramów kaszy gryczanej (zmiksowanej na mąkę)
- 1 łyżka lnu mielonego odtłuszczonego
- 30 gramów otrąb żytnich/orkiszowych
- 200 gramów jogurtu sojowego lub passaty pomidorowej
- 200 gramów mrożonej kukurydzy
- 200 gramów mrożonego groszku
- 200 gramów mrożonej fasolki szparagowej zielonej
- kilka pieczarek
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 kiszone ogórki
- pieprz, sól himalajska
- bazylia, oregano, majeranek, słodka papryka, słodka papryka wędzona, czosnek granulowany, natka pietruszki
1. Cebule, paprykę, ogórki pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na grubej tarce, pieczarki pokroić w plastry. Fasolkę szparagową wrzucić do wrzątku, gotować 4-5 minut.
2. Mąkę gryczaną połączyć z lnem, otrębami dodać jogurt sojowy, dokładnie wymieszać z przyprawami i resztą składników.
3. Keksówke wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 30-40 minut.
4. Podawać z mix'em świeżych sałat oraz sosem "serowo-musztardowym" z przepisu
http://gotujacyvegepiotrek.blogspot.com/2016/12/saatka-last-minute-z-sosem-serowo.html .
http://gotujacyvegepiotrek.blogspot.com/2016/12/saatka-last-minute-z-sosem-serowo.html .
Smacznego !
wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, zachęcam do wypróbowania.
UsuńPozdrawiam Piotrek !
siemie lniane zmielone?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńJa używam lnu mielonego odtłuszczonego
Wygląda wspaniale ale nie jestem fanką kaszy gryczanej. Myslisz, że mogło by się udać z jaglaną?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :)
UsuńPozdrawiam !:)